Diyabetin Komplikasyonları

Yüksek kan şekeri düzeyleri vücudunuza ciddi zararlar verebilir. Doktorunuzdan veya çevrenizden, akut ve kronik iki tip komplikasyon hakkında bahsettiklerini duymuş olabilirsiniz. Kronik komplikasyonlar, uzun zaman içinde gelişen ve kontrol edilmezse ciddi hasarlara neden olabilen sorunlardır. Akut komplikasyonlar ise herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ve başka komplikasyonlara neden olabilir.

Bu komplikasyonlar kaçınılmaz değildir. Düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırmanız ve hekim randevuları arasında da kendinize nasıl daha iyi bakabileceğinizi öğrenmeniz durumunda bu komplikasyonların ilerleme riski azalacaktır.

Diyabetin Akut (Kısa Vadede) Gelişebilen Birtakım Komplikasyonları Nelerdir?

Düşük kan şekeri (hipoglisemi): Kan şekeri fazla düştüğünde ortaya çıkar.

Yüksek kan şekeri (hiperglisemi): Kan şekeriniz çok yüksek olduğunda ortaya çıkar.

Diyabetik ketoasidoz: İnsülin eksikliğinde ve yüksek kan şekeri durumunda ortaya çıkabilen yaşamı tehdit eden bir durumdur.

Hiperglisemik Hiperosmolar Durum: Ağır sıvı kaybı ve çok yüksek kan şekeri durumunda ortaya çıkabilen, hayatı tehdit eden bir durumdur.

Diyabetin Kronik (Uzun Vadede) Gelişebilen Birtakım Komplikasyonları Nelerdir?

Kanınızda kan şekerinin uzun süre yüksek olması, damarlarınızı ciddi şekilde tahrip edebilir. Damarlarınız düzgün çalışmadığında kan vücutta ihtiyaç olan bölgeye ulaşamaz. Bu durumda sinirler de düzgün çalışamaz ve vücudunuzda bazı hisleri kaybetmeniz anlamına gelir. Vücudunuzun bir bölümünde damarlarınız ve sinirleriniz tahrip olduğunda, vücudunuzun diğer bölümlerinde de benzer sorunlar yaşayabilirsiniz. Örneğin;

  • Görme sorunları (retinopati)#
  • Ayak sorunları
  • Kalp krizi ve inme
  • Böbrek sorunları (nefropati)
  • Diş eti hastalıkları ve diğer ağız sorunları
  • Cinsel sorunlar

* Diyabet hastalarında burada yazılanlardan farklı akut ve kronik komplikasyonlar da görülebilmektedir. Herhangi bir ek semptom gelişmesi durumunda mutlaka doktorunuza danışınız.

# Gözün arkasındaki ışığa duyarlı dokudaki kan damarlarının hasar görmesi

Referans: 1. https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications (Erişim: 17.09.2021)